نوشته شده توسط : مهدیه شارمین

آزمون A/B یکی از مهم‌ترین روش‌ها برای همه بازاریاب‌های ایمیلی به شمار می‌رود. هدف از اجرای آزمون A/B پیش راندن برترین معیارهای بازاریابی ایمیلی درون ایمیل‌های مرتبط است. واقع این آزمون به معنی فرضیه‌سازی درباره اعضای فهرست ایمیلی و همچنین آزمایش این فرضیه برای تعیین اعتبار آن است.

به کمک آزمون A/B می‌توانید دو نمونه ایمیل کاملاً متفاوت را برای مخاطبان هدف خود ارسال کنید و نتیجه بگیرید که کدام ایمیل توانسته‌اند درگیری بیشینه را برانگیزد.

با توجه به این نتایج و اطلاعات می‌توانید بهترین و مؤثرترین ایمیل را در کمپین نهایی ایمیلی خود ارسال کنید. آزمون A/B اگر به‌خوبی برنامه‌ریزی شود، می‌تواند تفاوتی چشمگیر در استراتژی بازاریابی شما ایجاد کند.

در ادامه می‌خواهیم به مزایای استفاده از آزمون A/B بپردازیم و توضیح دهیم که چگونه می‌تواند به بازاریاب‌ها در درک بهتر مخاطبان کمک کند. با ما همراه باشید.

مزایای استفاده از آزمون A/B در بازاریابی ایمیلی

۱ – بهبود در نرخ درگیری اعضای خبرنامه ایمیلی

با ایجاد کمپین‌های متعدد که همگی هدف و همچنین مخاطبان یکسانی دارند، اطلاعاتی گردآوری می‌شود که استفاده از آن‌ها می‌تواند شما را در ایجاد و راه‌اندازی کمپین نهایی راهنمایی کند. شما باید بتوانید آزمون‌هایی کنترل شده را به اجرا درآورید و عملکرد هرکدام را هم تجزیه‌وتحلیل کنید. بر اساس این نتایج می‌توانید بهترین نسخه و درواقع نسخه برنده را انتخاب کنید و آن را به‌عنوان نسخه نهایی ایمیل برای مخاطبان خود ارسال کنید تا سرانجام نرخ درگیری را هم به‌خوبی افزایش دهید.

۲ – بهبود در معیارهای ایمیلی

معیارهای ایمیلی نامناسب می‌تواند از بدترین نتایجی باشد که یک بازاریاب حتی پس از تلاش فراوان درزمینهٔ فعالیت خود با آن مواجه می‌شود. به کمک آزمون A/B در کمپین‌های ایمیلی می‌توانید مشکلات موجود درون استراتژی خود را شناسایی و مرتفع سازید تا برای کسب نتایج بهتر بهینه شود.

اجازه دهید دراین‌باره مثالی بیاوریم. تصور کنید که نرخ باز شدن ایمیل شما به‌تدریج کاهش می‌یابد. در مواجهه با این مشکل چه تمهیدی می‌اندیشید؟ پاسخ واضح این است که تلاش کنید عنوان ایمیل بهینه شود.

آزمون A/B در همین بخش به کار می‌آید. شما می‌توانید دو کمپین ایمیلی با دو عنوان متفاوت ایجاد کنید و این ایمیل‌ها را برای دو دسته مخاطب ایمیلی خود بفرستید. هرکدام از این عناوین که نرخ باز شدن بالاتری داشت، می‌تواند عنوان برنده برای کمپین ایمیلی نهایی شما باشد. شما می‌توانید آزمون‌هایی مشابه را برای متن درون ایمیل، طراحی قالب ایمیل، CTA و بسیاری موارد دیگر اجرا کنید تا معیارهای ایمیلی خود را بهبود ببخشید.

۳ – نرخ تبدیل بالاتر

استفاده از آزمون A/B ساده‌ترین راه برای تولید محتوا با قابلیت تبدیل اعضای خبرنامه به مشتری است. وقتی زمان و انرژی خود را برای ایجاد دو نسخه کمپین متفاوت صرف می‌کنید، نتیجه نهایی صحیح‌تر خواهد بود. وقتی به این جزئیات دسترسی پیدا کردید، قطعاً قادر خواهید بود به کمک ایمیل‌های ارسالی خود نرخ تبدیل را افزایش دهید.

حالا باید کمی عمیق‌تر به این موضوع بپردازیم و ۸ عنصر ایمیلی مهم را که باید آزمون A/B برایشان اجرا شود، به شما معرفی کنیم:

۸ عنصر مهم در بازاریابی ایمیلی که باید آزمون A/B برای آن‌ها اجرا شود

۱ – عنوان ایمیلی (Subject Line)

عنوان ایمیل شما درست مانند تیتر بزرگ روزنامه و خبر عمل می‌کند. هرچه این عنوان فریبنده‌تر باشد، نرخ باز شدن ایمیل افزایش می‌یابد. شما باید در ایجاد عنوان ایمیل به تازه‌ترین ترندهای مرتبط با این حوزه توجه کنید و سپس دو کمپین متفاوت ایمیلی را به اجرا دربیاورید و ببینید کدام‌یک مؤثرتر عمل می‌کند.

از ایموجی‌ها در عنوان ایمیلی استفاده کنید، شخصی‌سازی ایمیل با استفاده از اسم کوچک مخاطب را فراموش نکنید. همچنین استفاده از برخی اعداد و کلمه‌های قدرتمند می‌تواند گیرنده را به باز کردن ایمیل شما تشویق کند. همچنین عنوان طولانی را در مقابل عنوان کوتاه به آزمایش بگذارید. نتیجه اجرای این کمپین‌های ایمیلی کلید شما برای ارسال ایمیل مناسب و نهایی است.

۲ – متن پیش‌نمایش

برای بهبود نرخ باز شدن ایمیل علاوه بر عنوان همچنین باید به متن پیش‌نمایش توجه کرد. برخی از بازاریاب‌ها از این فضای مناسب استفاده نمی‌کنند و عبارتی شبیه به «این ایمیل را در مرورگر باز کنید» را در بخش مربوط به متن پیش‌نمایش درج می‌کنند.

بجای این کار، عنوان ایمیل را کمی بسط دهید و بدین ترتیب به اعضای خبرنامه نشان دهید که بهتر است ایمیل شما را باز کنند.

 

برای مثال از عبارت «ادامه حراج ۵۰ درصدی» یا «همین حالا کد تخفیف خود را دریافت کنید» استفاده کنید و بدین ترتیب به اعضای خبرنامه به‌طور مختصر درباره محتوای ایمیل خود اطلاع دهید.

 

 

مطالب پیشنهادی :

درباره جوملا بیشتر بدانیم !

مقالات طراحی وب سایت

 

 

 

۳ – متن درون ایمیل

متن ایمیل شما باید از نظر مخاطبان به‌قدر کافی جذاب باشد و آن‌ها را تشویق به اقدام دیگری کند. سعی کنید احساس اعتماد را در متن ایمیل خود انتقال دهید.

انواع مختلفی برای تهیه متن اصلی ایمیل وجود دارد:

استفاده از فهرست شماره‌گذاری شده یا موردی

قالب پرسش و پاسخ

متن ساده در مقابل ایمیل HTML

دست‌کاری‌های جزئی در این قالب‌ها می‌تواند متن ایمیل شما را به شکلی تدوین کند که بتواند نرخ کلیک و همچنین نرخ تبدیل را هم تحت تأثیر بگذارد.

۴ – شخصی‌سازی در ایمیل

ایمیل‌ها را شخصی‌سازی کنید و در مسیر ایجاد ارتباط با مخاطب در سطح شخصی قدم بردارید. درحالی‌که بازه توجه مخاطبان اینترنت به حدود ۳ تا ۴ ثانیه کاهش‌یافته است، شما زمان زیادی در دست ندارید تا بتوانید به قدر کافی توجه افراد را به خود جلب کنید.

شما می‌توانید ترفندهای مختلف شخصی‌سازی را در طراحی متن ایمیل استفاده کنید و برای مثال اسم کوچک مخاطب را در متن داخلی ایمیل قرار دهید یا حتی اصول هوش مصنوعی را در این مورد به اجرا درآورید. کمپین‌های ایمیلی خود را بر اساس سابقه خرید، سابقه جستجوی محصول و موارد این‌چنین شخصی‌سازی کنید.

۵ – طراحی کلی ایمیل

طراحی ایمیل شامل شاخص‌های متعددی ازجمله عناصر بصری مانند رسانه‌ای، واکنش گرا بودن و تعاملی بودن می‌شود. ایمیل‌های شما باید به‌طور تغییرناپذیر و ثابتی روی دستگاه‌های همراه مانند گوشی و تبلت واکنش گرا باشند تا اعضای خبرنامه که از چنین دستگاه‌هایی استفاده می‌کنند هم بتوانند محتوای ایمیل را به‌خوبی مشاهده کنند.

 

با توجه به صنعت و نوع کسب‌وکارتان استفاده از عناصر مختلف طراحی مانند فایل‌های GIF را در ایمیل به آزمایش بگذارید. اگر بازاریابی هستید که درزمینهٔ خرید و فروش آنلاین فعالیت می‌کند، استفاده از GIF را در ایمیل امتحان کنید و سپس تغییرات در نرخ کلیک و تبدیل را موردبررسی قرار دهید.

همچنین به این موضوع توجه کنید که برخی خدمات ایمیلی مانند Outlook از عناصر متحرک مانند GIF پشتیبانی نمی‌کنند. به همین خاطر همواره باید ایمیل‌ها را به آزمایش بگذارید و این مرحله را به فراموش نسپارید.

۶ – پیشنهادهای جذاب و تخفیف درون ایمیل

پیشنهادهای جذاب و تخفیفی درون ایمیل همواره می‌توان اعضای خبرنامه را خوشحال کند. پیشنهادهای غیر اضطراری را در مقابل تخفیف‌هایی با بازه زمانی محدود به آزمایش بگذارید. همچنین شمارش معکوس تا پایان مدت استفاده از تخفیف را در ایمیل یکی از گروه‌ها بگنجانید تا بتوانید تفاوت احتمالی که ایجاد می‌کند را بسنجید.

۷ – فراخوان

فراخوان یا CTA تشویق‌کننده نهایی برای تبدیل مخاطب به مشتری است. به همین خاطر باید به شکل ویژه‌ای به این عنصر توجه کنید. روایت اول شخص یا دوم شخص را در متن درون CTA خود امتحان کنید.

همچنین رنگ‌های مختلف در طراحی CTA را به آزمایش بگذارید تا متوجه شوید کدام رنگ عملکرد بهتری دارد. به جای نوشتن عبارت بسیار ساده «خرید» به درج متن نوآورانه و جذاب فکر کنید. معمولاً متن CTA اگر با حروف بزرگ نوشته شود، عملکرد بهتری در مقایسه با متن جمله کامل نشان می‌دهد. انواع این موارد را در آزمون A/B به‌کارگیرید و نتیجه را تحلیل کنید.

۸ – زمان ارسال ایمیل

در مبحث افزایش موفقیت کمپین‌های ایمیلی حتماً به زمان مناسب برای ارسال ایمیل به‌اندازه سایر موارد و عناصر دیگر اهمیت دهید.

تصور کنید که ایمیلی را ساعت ۸ صبح دریافت می‌کنید و دیگری ۹ صبح به دستتان می‌رسد. کدام‌یک را باز می‌کنید؟ اغلب کاربران ترجیح می‌دهند ایمیل دوم را باز کنند. مخاطبان شما چطور؟ زمان بهینه و مناسب برای ارسال ایمیل را آزمایش کنید!

کلام آخر

حالا آماده‌اید آزمون A/B را به اجرا درآورید و توجه مخاطبان را به خود جلب کنید؟ کافی است فهرستی نه‌چندان کوتاه از گروه مخاطبان آزمایش خود تهیه کنید. شاید در ابتدا تصور کنید که آزمون A/B زمان زیادی از شما می‌گیرد؛ اما مطمئن باشید که ارزشش را دارد.

 

منبع : mag.hostiran.net



:: برچسب‌ها: طراحی سایت , سئو , ایمیل , ,
:: بازدید از این مطلب : 187
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 30 دی 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدیه شارمین
  • پرتال ها و یا وب سایت های شرکت های عظیم
  • تجارت آنلاین
  • وب سایت های تجاری در مقیاس کوچک
  • وب سایت های سازمانی و رایگان
  • کاربرد های دولتی
  • اینترنت و اینترانت های شرکت های عظیم
  • سایت های مذهبي و مرتبط با آموزش
  • صفحات شخصی و خانوادگی
  • پورتال های مبتنی بر گروه ها و اصناف
  • مجلات و روزنامه ها

جوملا! میتواند به سادگی در کنترل تمامی قسمت های وب سایت شما، از اضافه کردن محتوا و تصویر تا بروز رسانی کاتالوگ محصولات و یا رزرواسیون آنلاین استفاده شود و شرکت ما از جمله شرکتهای برنامه نویسی است که در این مورد تحقیقات جامعی کرده و موفق به طراحی سایتهای کوچک و بزرگی با این نرم افزار گردیده است .

جوملا! برای مصرف کنندگان نهایی



بسته نرم افزاری جوملا! طوری طراحی شده که حتی کاربران عادی هم می توانند آن را به سادگی نصب کنند. اکثر کاربران در نصب و استفاده از نرم افزارجوملا فارسی به مشکلی بر نخورده اند کما اینکه کاربران مبتدی از پشتیبانی فراوان برخوردارند. در حال حاضر ما از تعداد زیادی فعال و علاقه مند، و بیش از چندين هزار نفر کاربر و برنامه نویس در انجمن هاي خود برخورداریم که این تعداد همواره در حال افزایش است.
هنگامی که جوملا! نصب و آماده به کار شد، حتی کاربران مبتدی میتوانند به سادگی محتوا را اضافه و یا ویرایش، عکس ها را بروزرسانی و اطلاعاتی را که جربان حیاتی شرکت شماست کنترل کنند. هر شخصی با دانش مقدماتی پردازش متن میتواند یک سایت مبتنی بر جوملا! را مدیریت کند ولی این مهم نیز نیز حائذ اهمیت است که چگونگی نصب جوملا خیلی مهم است و عملکرد آن منوط به نصب درست آن است.
توسط یک واسط مبتنی بر مرورگر اینترنتی شما قادر خواهید بود تا به راحتی مطالب یا اخبار جدید را اضافه، صفحات پرسنلی، لیست مشاغل و عکس های محصولات را کنترل و تعداد نامحدودی بخش و مطلب روی سایت خود ایجاد کنید.

 

مطالب پیشنهادی :

با جوملا! حرکت به مرحله بعد



جوملا! سهم بسزائی در اداره و رهبری محتویات مورد احتیاج برای راه اندازی سایت شما را بازی می کند. اما برای بسیاری از کاربرها، قدرت واقعی جوملا! در ساختار برنامه آن قرار دارد که دست هزاران کاربر حرفه ای در سر تا سر جهان را برای خلق add-ons (ضمائم) و پسوند ها extension قوی باز گذاشته است.
این ها تنها چند مثال از صدها extension موجود هستند:

  • دینامیک برای سازنده ها
  • دایرکتوری های تجاری یا سازمانی
  • مدیریت اسناد
  • تصویر و گالری های چند رسانه ای
  • ابراز های سبد خرید و تجارت الکترونیکی
  • نرم افزار گپ و محل و تالارهای گفتگو و تبادل نظر
  • تقویم
  • نرم افزار بلاگ و مديريت و توليد وبلاگ
  • خدمات کتابچه راهنما
  • خبرنامه های و نامه الکترونیکی
  • ابزارهای گزارش دهی و جمع آوری داده ها
  • سیستم های تبلیغات توسط بنر
  • خدمات آبونمان شدن
  • و...


شما می توانید مثال های بیشتری را در لیست راهنمای رو به رشد extension های ما پیدا کنید . و یا به صفحه نمونه کارهای ما مراجعه کنید و طراحی سایت های انجام شده را ببینید آمادگی متحیر شدن از کارهای مهیج که حاصل جامعه برنامه نویسان فعال ما است را داشته باشید.

جوملا!! برای توسعه دهنده ها



برخی از شرکت ها و یا سازمانها، انتظاراتی دارند که در حال حاضر از توان جوملا! ی اولیه و یا extensionهای موجود خارج است. خوشبختانه جوملا! ، یک ساختار برنامه قوی را ارائه میدهد بطوریکه توسعه دهنده گان را قادر می سازد تا ضمائم های ناب بسازند که این خود توان جوملا! را به مسیرهای بی حد و مرز مجازی بسط میدهد.

با استفاده از ساختار اصلی ، توسعه دهنده گان می توانند به راحتی موارد ذیل را بسازند:

  • سیستمهای تجارت الکترونیکی یکپارچه
  • سیستم های نظارت بر موجودی کالا
  • ابزارهای گزارش نویسی داده ها
  • راهنمای محصولات ویژه
  • دفترچه های راهنمای تجارت مرکب (مجموعه ای)
  • سیستم های رزرواسیون
  • ابزارهای ارتباطی
  • پل های برنامه
  • یا هر نوع برنامه دیگری که مناسب یک نیاز خاص باشد . . .


اگر شرکت و یا سازمان شما عامل سومی به نام توسعه دهنده جوملا! را به خدمت بگیرد و یا با بهره گیری از ساختار جوملا! یک نرم افزار درون سازمانی بسازید، شما سکوی بازی را ساخته اید که شما را محدود به هیچ توسعه دهنده و یا برنامه بسته و انحصاری دیگری نمی کند.
شما می توانید درباره توسعه دادن روی ساختار جوملا! در شبکه توسعه دهنده ما بیشتر آگاه شوید. زیبائی جوملا! در این است که شما می توانید با استفاده قدرتمندانه از ساختار جوملا! و نحوه داده پردازی برنامه با کاربر، محصولات خود را به کاربرهای نهائی خود در محیطی آشنا و قدرتمند ارائه دهید.
هیچ خرجی ندارد، جوملا! رایگان و باز بوده و تحت لیسانس GPL در دسترس همه می باشد. ما ادعا نمی کنیم که کامل هستیم و نمی توانیم قول دهیم که تمام نیاز دنیا را بر آورده کنیم. اما برای خیلی از برنامه های وب، برنامه ما همان چیزی است که برای اینکار به آن احتیاج است. در هر نسخه، ما ویژه گی های فوق العاده ای را به آن اضافه می کنیم، و با رهنمودهای جامعه کاربرهای عزیزمان در صدد هستیم تا نرم افزارهای رقابتی و پیروزمندانه ای را برای سال های آتی عرضه کنیم .

 

 

منبع : www.npco.net



:: برچسب‌ها: طراحی سایت , سئو , جوملا , مدیرت محتوا ,
:: بازدید از این مطلب : 164
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 23 دی 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدیه شارمین

بهترین چیدمان و طراحی صفحه اصلی وب سایت چگونه است؟

صفحه اصلی سایت مهم‌ترین بخش آن است و باید توجه ویژه‌ای به آن داشته باشید. زیرا اولین چیزی که کاربران پس از ورود به وب سایت با آن رو به رو می‌شوند، صفحه اصلی (Homepage) است. طراحی مناسب این صفحه تاثیر بسیار بر دیدگاه مشتریان شما خواهد داشت. بنابراین لازم است طراحی صفحه اصلی سایت بسیار جذاب و سرگرم‌کننده باشد تا ذهن کاربر را به چالش بکشد و او را تشویق به دیدن سایر بخش‌های وب سایت نماید. 

طراحی صفحه اصلی حرفه‌ای و اصولی می‌تواند بازدیدکنندگان را جذب کند تا از این طریق زمان بیشتری را صرف بررسی محصول یا خدمات ارائه‌شده توسط شما نمایند و در نهایت آن‌ها را متقاعد به خرید کنید. 

در این مقاله عناصر مهم و مورد نیاز در صفحه اصلی سایت را معرفی خواهیم نمود.

کسب و کارتان را به روشنی معرفی کنید!

صفحه اصلی سایت در اغلب مواقع اولین بخشی است که کاربر با آن مواجهه می‌شود. بنابراین این صفحه باید به قدری جذاب باشد که توجه او را در نگاه اول جذب نماید. توصیه می‌کنیم در این صفحه به صورت خلاصه در رابطه با شرکت، محصولات و نوع فعالیتتان توضیحاتی ارائه دهید تا کاربران به سرعت دریابند وب سایت شما در چه حوزه‌ای فعال است. 

برای اطمینان از این‌که صفحه اصلی سایت شما به اندازه کافی برای کاربر جذاب است و پاسخ سوالات او را در ثانیه‌های اول ارائه می‌دهد؛ این سوالات را پیش از شروع کار از خود بپرسید:
- آیا صفحه اصلی شما در رابطه با شرکت، محصولات، سرویس‌ها و خدمات آن به روشنی توضیح می‌دهد؟
- آیا مزایای شرکت، محصولات و خدماتتان را برای کاربر بازگو می‌کند؟
- نوع فعالیت شرکت، محصولات و یا خدمات شما در صفحه اصلی گنجانده شده است؟
- وجه تمایز شما نسبت به سایر رقبا در این صفحه قابل مشاهده است؟

پاسخ دادن به این سوالات به شما این اطمینان را می‌دهد که Homepage سایت به روشنی ماهیت کسب و کار شما را به مشتریان نشان داده و به سرعت اعتماد آن‌ها را به دست می‌آورد. 

استفاده از شعارهای تبلیغاتی کوتاه و به یادماندنی یک تکنیک بازاریابی تاثیرگذار است. اگر شما نیز چنین شعاری برای مجموعه خود دارید، آن را در صفحه اصلی سایت به نمایش بگذارید. این عمل موجب برقراری ارتباط بهتر میان شما و مشتریان می‌شود و خاطره‌ای ماندگار از کسب و کارتان در یاد آن‌ها باقی خواهد ماند. 

 

وب سایت واکنش گرا طراحی نمایید.

 

وب‌سایت واکنش گرا طراحی نمایید!

در حال حاضر جهان با نفوذ تلفن‌های همراه مواجهه است و تقریبا 60 درصد از ترافیک جهانی اینترنت را کاربران تلفن همراه تشکیل می‌دهند. بنابراین درمیابیم بازدیدکنندگان وب سایت از طریق دستگاه‌های مختلفی همچون رایانه رومیزی، تبلت و یا گوشی‌های هوشمند به آن مراجعه می‌کنند. این مسائل حاکی از اهمیت واکنش‌گرا بودن وب سایت است. 

کاربران تمایل به استفاده از وب سایت‌هایی دارند که در آن احساس راحتی بیشتری داشته و در کل تجربه لذت‌بخشی را به دست آورده باشند. طراحی واکنش‌گرا تا حد زیادی این تجربه لذت‌بخش را برای کاربر به ارمغان می‌آورد. 

طراحی واکنش‌گرا به این معنی است که مهم نیست کاربران با چه دستگاهی از وب‌سایت شما بازدید می‌کنند، تجربه آن‌ها باید یکسان یا بسیار مشابه باشد. در این سبک طراحی عملکرد وب سایت برای تمام کاربران صرف نظر از دستگاهی که از آن برای ورود به سایت استفاده می‌کنند، آسان است و آن‌ها می‌توانند به راحتی از تمام بخش‌های وب سایت استفاده کنند. آن‌ها برای دسترسی به تمام قابلیت‌های سایت نیاز به سوئیچ کردن میان دستگاه‌های مختلف نخواهند داشت.

ارائه یک طرح انعطاف‌پذیر و اولویت‌بندی واکنش آن هنگام ساخت وب‌سایت به شما کمک می‌کند تا با بازدیدکنندگان در تمامی سیستم‌عامل‌ها ارتباط برقرار کنید و اطمینان حاصل کنید که آن‌ها تجربه مثبتی با کسب‌وکار شما دارند.

در طراحی واکنش گرا مهم است که تمام اطلاعات سایت کاملا واضح به کاربر نمایش داده شود و صرف‌نظر از اندازه صفحه نمایش یا نوع دستگاهی که بازدیدکننده از آن استفاده می‌کند، تجربه کاربری روان و ساده‌ای داشته باشد. 

استفاده از قابلیت‌های پویا و تعاملی را در اولویت قرار دهید!

اغلب مردم نسبت به رویدادهای احساسی واکنش بهتری نشان می‌دهند و آن‌ها بهتر در خاطر نگه می‌دارند. این ویژگی می‌تواند الگوی شما در طراحی صفحه اصلی وب سایت باشد. زیرا طراحی یک صفحه پویا که به خوبی با کاربر تعامل برقرار کند، موجب ایجاد تجربه مثبت و به یادماندنی برای آن‌ها می‌گردد.

به‌عبارت‌دیگر، انتخاب یک رویکرد پویا زمانی که صحبت از طراحی و طرح‌بندی صفحه اصلی شما به میان می‌آید، موجب درگیر کردن ذهن مخاطب شده و در عین حال با ارائه یک تجربه مثبت و منحصربه‌فرد آن‌ها را برای بازگشت به سایت تشویق نمایید.
برای ایجاد یک صفحه اصلی پویا و هیجان‌انگیز لازم است نکات زیر را در نظر داشته باشید:

- استفاده از تصاویر، انیمیشن‌ها، ویدئوها و ... اولویت خود قرار دهید. لازم به ذکر است این تصاویر و فیلم‌ها باید از کیفیت قابل قبولی برخوردار باشند و به خوبی کاربر را در خود درگیر کنند. 

- برای سربرگ‌ها، منوها و دکمه‌های سایت از مینی انیمیشن کمک بگیرید و از این طریق تجربه بازدیدکنندگان را بهبود بخشید.

- تصاویر 360 درجه از محصول و یا محیط شرکت خود در وب سایت قرار دهید. استفاده از واقعیت مجازی یک اتفاق نو و تازه در وب سایت ها است که به خوبی با کاربران ارتباط برقرار می‌کند. این تصاویر درک درستی از محیط کسب و کار و نوع فعالیت شما را در اختیار افراد می‌گذارد و آن‌ها احساس صمیمیت بیشتری با شما خواهند داشت. 

- اخبار مربوط به شرکت و یا حوزه کسب و کارتان را در اسرع وقت در سایت به اشتراک بگذارید. همچنین با به روزرسانی اطلاعات محصولات و خدمات شرکت می‌توانید این احساس را در کاربر ایجاد کنید که شما همواره در پی بهینه نمودن خدمات و ویژگی‌های محصولاتتان هستید. 

 

 

مطالب پیشنهادی :

 

ناوبری وب سایت را ساده طراحی نمایید.

 

ناوبری سایت را ساده و روان در نظر بگیرید!

ناوبری وب سایت باید کاملا ساده و روان طراحی شود تا تعامل مناسبی با کاربران برقرار نماید. در صورتی‌که ناوبری ناهماهنگ و نامرتب طراحی شود، کاربران در سایت دچار سردرگمی شده و در نهایت تجربه کاربری لذت‌بخشی کسب نخواهند کرد. این عمل منفی ممکن است آسیب جدی به رابطه میان شما و مشتریانتان وارد سازد. 

استفاده از منوهای ساده که راحتی قابل شناسایی باشند در کنار رنگ‌بندی جذاب با کنتراست مناسب می‌تواند کاربران را به ماندن در سایت و گشت و گذار در آن تشویق نماید. 

کاربر باید در هر لحظه بداند که در کدام قسمت از وب سایت است. بنابراین لازم است از روش‌هایی مانند برجسته‌سازی منو، استفاده از رنگ متفاوت و یا کنتراست ایده مناسبی به نظر می‌رسد. به خاظر داشته باشید برچسب‌گذاری صفحات مختلف یک حس منطقی در کاربر ایجاد می‌کند و به او این اطمینان را می‌دهد که در وبسایت شما سردرگم نشده است. 

کاربران را به ادامه مسیر ترغیب نمایید!

مراجعه بازدیدکننده به صفحه اصلی شما یک شروع عالی است، اما شما در آن موقع چه‌کاری را با آن‌ها انجام می‌دهید؟

بهترین استراتژی برای جذب مخاطبان و بهره‌برداری مناسب از ترافیک ورودی سایت، استفاده از دکمه‌های CTA (Calls To Action) است. این دکمه‌ها می‌توانند شامل عباراتی همچون ثبت‌نام کنید، در خبرنامه وب سایت عضو شوید، محتوا را به اشتراک بگذارید و ... باشند. 

در صورت استفاده مناسب و اصولی از CTA ها به راحتی می‌توانید هر صفحه از وب سایت خود را از یک بروشور ساده به یک موتور فروش قدرتمند تبدیل نمایید. برای این کار تنها کافی است جملاتی که برای کال تو اکشن‌ها انتخاب می‌کنید، جذاب، گیرا و مشوق باشند. به طوری‌که کاربران را ترغیب به ادامه مسیر نمایند. 

 

وب سایت را مطابق با استانداردهای مدرن طراحی نمایید.

 

مطابق با استانداردهای مدرن باشید!

طراحی وب سایت تا چند سال گذشته کاملا ایستا و در چهارچوب قوانین متقارن‌سازی بود. به عبارت دیگر طراحان در ذهن خود دچار استانداردهای متقارن و ثابتی بودند و از ارائه طرح‌های خلاقانه دوری می‌کردند. اما در سال‌های اخیر و با رشد چشم‌گیر کاربران فضای مجازی نیاز به ارائه ایده‌های نو و جذاب شدت گرفت. در نتیجه طراحان از استانداردها و قوانین گذشته فاصله گرفته و به ایجاد صفحات پویا، جذاب و تعاملی با کاربران روی آوردند. 

تغییرات رخ داده طراحان و گرافیست‌های وب سایت را به ترکیب ایده‌ها و روش‌های خلاقانه و بهره‌گیری از عناصر پویا، پالت‌های رنگی جذاب و شاد، به کارگیری فونت‌های نوشتاری خاص، موسیقی پس زمینه زیبا، طراحی مناسب فضاهای سفید، استفاده از دکمه‌های CTA هیجان انگیز و در نهایت توسعه رویکردهای طراحی متمایل ساخت. 

از آنجایی‌که صفحه اصلی شما می‌تواند اولین تصور بازدیدکننده از کسب‌وکار شما را ایجاد و یا آن را در هم بشکند، بسیار مهم است که در آن مقدمه‌ای درباره شرکت شما و محصولات آن ارائه شود.

سخن پایانی

برای طراحی صفحه اصلی وب سایت پویا، جذاب و ساده نیازمند استفاده از استانداردهای مدرن طراحی سایت هستید. ضمن این‌که لازم است CTA های مناسب برای جذب کاربران استفاده نموده و صفحات سایت را واکنش‌گرا طراحی نمایید. 

برای داشتن یک وب سایت به روز و کاربرپسند، صفحه اصلی و سایر بخش‌های وب سایت خود را مدام به روز نمایید و در این مسیر از قوانین مدرن طراحی سایت بهره بگیرید.

 

 

 

منبع : www.faratechdp.com



:: برچسب‌ها: طراحی سایت , سئو ,
:: بازدید از این مطلب : 170
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 17 دی 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدیه شارمین

 

امروزه ساخت سایت و وبلاگ تشخیص آنها از دیگری از نظر ظاهر و به همین ترتیب نحوهء عملکرد مشکل می باشد. به همین دلیل جای تعجب نیست که اکثر افراد تفاوت میان یک وبلاگ و یک طراحی وب سایت را نمی دانند؛ با این حال هر کدام مشخصات مخصوص به خود و عملکرد ویژه خود را دارند. اما واقعاً چه چیزی باعث تمایز از طراحی وب سایت می باشد؟!

ساختار

ساختار طراحی وب سایت ها نسیتاً پیچیده تر از وبلاگ بوده و احتمالاً مهارت های تکنیکی بیشتری برای ساخت سایت نیاز می باشد. طراحی وب سایت ها همچنین انعطاف پذیری بیشتری داشته و به شما اجازه می دهد تا به راحتی نوع صفحات و ظاهر آنها را تغییر دهید. اگر چه ساخت وبلاگ ها نسبت به ساخت سایت آسانتر می باشد اما طرح های وبلاگ محدود به قالب های موجود می باشد، مگر اینکه اقدام به استخدام فردی برای ایجاد تغییر در آن نمایید.
ساخت سایت نیاز به مهارت و دانش فنی بیشتری مانند HTML ,AJAX ,PHP ,JAVA و دیگر تکنولوژی های این رشته دارد. اما خبر خوب این است که شرکت های خدمات میزبانی وب زیادی وجود دارند که اقدام به ارائه طراحی وب سایت های قالب حرفه ای مانند Google Sites, Homestead ,web.com می نمایند.

رسمیت

طراحی وب سایت ها نسبت به وبلاگ ها بسیار رسمی تر هستند. معمولاً طراحی وب سایت ها برای اهداف تجاری و بازاریابی اینترنتی محصولات و یا خدمات ایجاد می شوند. در اینجا مخاطبان هدفمند، مشتریان بالقوه و یا خریداران هدف اصلی هستند اما در وبلاگ این امر بسیار شخصی می باشد. در عین حال در سالهای اخیر وبلاگ نویسان درک کرده اند که با وبلاگ خود هم می توانند کسب درآمد کرده و در کنار ارائه مطالب احساسات، نظرات و تمایلات می توانند خدمات و محصولات خود را نیز به فروش برسانند.
در وبلاگ نویسی، شخصیت، تمایلات، دوست داشتن ها و نداشتن ها اغلب به کرات نمایش داده می شود. اکثر وبلاگ ها حول محور یک تم خاص چرخیده و یا یک موضوع که به صورت فردی انتخاب می شود. همچنین در این موارد بسیار قابل انعطاف و تغییر می باشد. در مقابل طراحی وب سایت ها به طور کلی بر روی یک موضوع تمرکز می کنند که مربوط به عنوان و بیشتر در مورد کسب و کار اینترنتی می باشد.

 

مطالب پیشنهادی :

 

امکانات

از نظر مشخصات فنی، وبلاگ ها فقط زیر شاخهء طراحی وب سایت می باشند و شامل بسیاری از ویژگی های اساسی یکسان هستند. با این حال یک وبلاگ این مشخصات را به طور کلی به صورت یکپارچه در هر صفحه دارد؛ به این معنی که هنگامی که شما تغییری در یک صفحه ایجاد می کنید در تمامی صفحات آن تغییرات نمایش داده می شود.

پشتیبانی و نگهداری

وبلاگ ها احتمالاً حفظ و نگهداری فنی راحت تری دارند. یکی از دلایل اصلی آن وجود قالب های یکنواخت می باشد. هنگامی که یک تغییر در یک آیتم ایجاد کنید، تمامی آیتمها در وبلاگ به روزرسانی می شود. برای بسیاری از طراحی وب سایت ها ممکن است به ایجاد تغییرات زیادی به منظور به روزرسانی و یا تغییر در ظاهر طراحی وب سایت نیاز باشد. طراحی وب سایت ها در این مورد بیشتر تغییر پذیر هستند.
به طور کلی طراحی وب سایت ها برای کسب و کار اینترنتی به قصد فروش و جذب مشتریان جدید می باشد در حالی که وبلاگ برای شخص بوده و به قصد اشتراگ گذاری افکار، نظرات و ایده ها به دیگران و نیز متقابلاً دریافت نظرات خوانندگان از طریق انتقادات و پیشنهادات (کامنت ها و feedback) می باشد.
شما با هر دوی این ها (وبلاگ و طراحی وب سایت) می توانید پول ساز باشید اما وبلاگ می تواند موجب افزایش محبوبیت بیشتر و مقدمه ای برای ایجاد درآمد باشد. طراحی وب سایت ها و وبلاگ ها نیز می توانند قابل تبدیل باشند. ممکن است شما اقدام به ساخت سایت نموده که شامل یک وبلاگ برای مطالب جدید و به روزرسانی اطلاعات هم باشد. یک طراحی وب سایت باعث ترویج فضای کسب و کار حرفه ای شده که موجب ایجاد اعتماد در مخاطبین بالقوه شده و چشم انداز یک شرکت و یا یک کسب و کار اینترنتی قابل اعتماد و مناسب را ایجاد می نماید.

 

تفاوت وبلاگ با وب سایت چیست؟
چگونه می توان تشخیص داد صفحه ای که می بینیم یک وبلاگ است یا یک وب سایت؟

در طراحی سایت و طراحی پرتال هیچ قانون همه گیری وجود ندارد،لیکن ۴ تفاوت اساسی میان این دو وجود دارد: فرمت(شکل)، نرم افزار، شخصیت و جامعه.
مهمترین عامل مشخص کننده یک وبلاگ از وب سایت شکل آن است. برای تمایز این دو از یکدیگر باید دید:
آیا مطالب به دنبال هم می آیند؟
آیا طول آنها تنها چند خط یا پاراگراف است؟ اگر نه آیا مطالب طولانی تر بوسیله لینک هایی مثل" بیشتر" یا" اینجا بخوانید" ادامه می یابند؟
آیا اجازه ی مشارکت و نظردادن به بازدید کنندگان داده شده است؟
در طراحی سایت وطراحی پرتال اگر دست کم پاسخ چند تا از این سوالات مثبت باشد، باید گفت با یک وبلاگ روبرو هستید.
اما از نظر تکنیکی در طراحی سایت وطراحی پرتال ،اغلب نویسنده وبلاگ کسی است که از ابزار وبلاگ نویسی استفاده می کند، نشانه ای از ابزار وبلاگ نویسی یا عبارتی مربوط به حق مولف آن، در گوشه انتها یا ابتدای یک وبلاگ دیده می شود.
ماهیت شخصی یک وبلاگ، عاملی دیگر برای تمایز آن با وب سایت است. تعداد بسیاری از وبلاگ ها بر عقاید، آرا و تفکرات نویسندگان خود تکیه می کنند. برخی سیاسی، بر خی دیگر فلسفی، علمی یا دینی هستند. در این مورد هم هیچ راه تشخیصی وجود ندارد که آیا وبلاگ ها درباره عقاید صحبت می کنند یا گونه ای روزنامه نگاری هستند.با این وجود تمام این عوامل نسبی هستند و با پیشرفت سریعی که در این حوزه شاهد آن هستیم، به طور حتم دچار تغییر خواهند شد.

 

 

منبع : www.npco.net



:: برچسب‌ها: طراحی سایت , سئو , وبلاگ ,
:: بازدید از این مطلب : 161
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 15 دی 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدیه شارمین

صحبت کردن با یک طراح وب سایت می تواند یکی از سخت ترین قسمت های کار طراحی وب سایت تان باشد چرا که وقتی صحبت از جزییات طراحی سایت به میان می آید، شما و طراح وب سایت تان به یک زبان مشترک صحبت نمی کنید. این مقاله به شما خواهد گفت چطور ایده هایتان را به طراح وب سایت تان منتقل کنید.

بسیار خوب، شما تصمیم گرفته اید تا از یک طراح حرفه ای در طراحی وب سایت تان کمک بگیرید. شما وقت کافی صرف کرده اید تا فرد مورد نظر یا شرکت طراحی سایتی را پیدا کنید که معتقد هستید سایتی بینظیر و خارق العاده ای را برایتان خواهد ساخت که دنیای تجارت و اینترنت تا به حال نظیر آن را ندیده است.

 

 

ولی بعد چه؟ توضیح طرحی که در ذهن دارید به طراح سایت تان، می تواند روندی فوق العاده مایوس کننده باشد. شما متوجه خواهید شد که تبدیل ایده هایتان به کلمات گفتاری و نوشتاری، کاری بسیار مشکل می باشد. عملا در بیشتر حالات، این مشکل، بزرگترین مانعی است که میان شما و سود نهایی قرار دارد. مهم نیست طراح وب سایت تان به چه میزان مهارت دارد، چنانچه نتوانید با زبان صحیحی با طراح وب سایت تان تعامل برقرار کنید، طراح سایت تان قادر نخواهد بود تا از استعدادهای خود در طراحی استفاده کند.

دو حالت ممکن است برای شما اتفاق افتد:

  • 1. شما می دانید چه مطالبی را می خواهید در وب سایت قرار دهید ولی نمی دانید به چه روشی آنها را به بازدید کنندگانتان نشان دهید.
  • 2. شما می دانید چه مطالبی را می خواهید در وب سایت تان قرار دهید، و طرح آن را نیز در ذهنتان دارید، ولی نمی دانید چطور آن را پیاده سازی کنید.

 

مطالب پیشنهادی :

 

در هر دو حالت، شما نیاز به توضیح آنچه در ذهنتان هست به طراح وب سایت تان دارید. اگرچه اکثر مردم ممکن است با خواندن دو حالت فوق، فکر کنند که حالت دوم، شرایط بهتری می باشد نسبت به شرایط اول، ولی تجربه واقعی نشان می دهد عکس این موضوع صحیح است. دادن آزادی کامل به طراح وب سایت و نظارت شما تنها بر مطالب سایت، معمولا بهترین کاری می باشد که می توانید انجام دهید. شما متوجه خواهید شد که توضیح کلی از وب سایت تان، مثلا اینکه سایت تان در مورد فروش محصولات است یا یک سایت شخصی و تفریحی، بسیار راحتتر از آن خواهد بود که از وی بخواهید رنگهای طرح را معتدل تر کند یا آنکه جسمی غیر قابل تعریف، در هدر سایت تان قرار دهد.

راه حل این مشکل چیست؟

در عمل برای هر دو حالت، پیشنهاد من به شما این است که از یک روش استفاده کنید ولی قدری آن را اصلاح کنید. چنانچه وب سایتی را میشناسید که همه آنچه را که شما می خواهید دارد، یا شبیه به آنچه که شما می خواهید می باشد، در اینصورت اطمینان حاصل کنید که آدرس آن سایت را حتما به طراح وب سایت تان ارائه دهید. با اینکار به طراح وب سایت تان خواهید گفت چه چیزی در ذهن دارید. شما و طراح وب سایت تان به یک چیز نگاه خواهید کرد ولی از دو زاویه متفاوت. درنتیجه بهتر است که به طراح وب سایت تان در صورت امکان، بیش از یک وب سایت را بعنوان نمونه نشان دهید. هرچه وب سایت های بیشتری بیابید که مشابه آن چیزی هستند که شما می خواهید، طراح وب سایت تان بهتر می تواند بفهمد که شما چه چیزی می خواهید.

این روش بسیار راحتتر و پر بازده تر از روشی است که شما سعی در بیان خواسته هایتان به روش فنی دارید. این احتمال نیز وجود دارد که نتوانید وب سایتی را بیابید که شامل همه آن مشخصه هایی باشد که شما نیاز دارید. به هر حال، اگر چنین وب سایتی وجود می داشت، دیگر نیازی به تولد وب سایت شما وجود نداشت. در این حالت، از چندین وب سایت بجای یک وب سایت برای بیان ویژگی هایی که می خواهید سایت تان داشته باشد استفاده نمایید. بررسی در این مورد و یافتن وب سایت یا سایت هایی که مشابه خواسته های شما هستند، بعدا کمک بزرگی در بیان آنچه در ذهن دارید به طراح وب سایت تان می کند تا وی را در مسیر صحیح هدایت کنید.

 

خواسته های خود را بگویید و به پاسخها گوش فرا دهید

با توجه به اینکه این شما هستید که می بایست نیازهای خود را به طراح وب سایت بیان کند، پس خود را عادت دهید در برخی از اوقات به سخنان او نیز گوش فرا دهید. وقتی وی از اصطلاحات فنی استفاده می کند، معنی آنرا از وی بپرسید. وقتی جلسه ای را با وی به اتمام می رسانید، مطمئن باشید که همه چیز را هر دو طرف بخوبی متوجه شده اند. بیاد داشته باشید که هنگامیکه طراح وب سایتی از درجه حرارت یک رنگ حرف میزند، در مورد پیش بینی دمای هوای روز آینده حرف نمی زند. بیاد داشته باشید که شما از طراح وب سایت استفاده می کنید چون نیاز به سایتی حرفه ای دارید و خودتان نمی توانید آنرا بسازید. درنتیجه، وقتی طراح وب سایت تان به شما می گوید چیزی که می خواهید کار نخواهد کرد یا بهترین راه رسیدن به هدفتان نمی باشد، به حرف وی اعتماد داشته باشید. به هر حال شما بخاطر مهارت طراح وب سایت به وی پول می دهید. سعی نکنید به وی بگویید چطور کارش را انجام دهد.

بسیار نرمال خواهد که بخواهید طراح سایت تان در هر مرحله پیش از انجام هر مرحله از شما اجازه بگیرد بطوریکه بتوانید به وی بگویید هدف مرحله قبلی هنوز تمام نشده است. همچنین، چنانچه واقعا از بخشی از طراحی خوشتان نمی آید و می خواهید که تغییر کند، خیلی فوری به طراحان بگویید. نگذارید همه چیز تمام شود و سپس تصمیم بگیرید که بگویید از فلان چیز خوشتان نمی آید.

جمله آخر در مورد قیمت

شما با آنچه که در طراحی وب سایت نیاز به انجام است موافقت کرده اید و طراح وب سایت شما نیز قیمتی را به شما داده است. تغییرات کوچک و باگ ها نیز در این قیمت در نظر گرفته شده اند. ولی، تغییرات بزرگ دیگر یا اصلاحات در طراحی در این قیمت در نظر گرفته نشده اند. اطمینان حاصل کنید قراردادتان چه چیزی را شامل می شود، و نیز پس از ارائه کامل سایت، چه میزان تغییرات پس از آن رایگان می باشد.

 

 

منبع : www.noyasystem.com



:: برچسب‌ها: طراحی سایت , سئو , ,
:: بازدید از این مطلب : 183
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 10 دی 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدیه شارمین

زمان زیادی طول کشید تا طراحان سایت به این موضوع پی ببرند که محتوا ی درون سایت مهمترین و تاثیر گذارترین مسئله در طراحی سایت است. برای آنکه محتوای سایت برای کاربر جذابیت داشته باشد باید پارامترهای متعددی را مد نظر قرار داد تا متن حاکثر کارایی خود را داشته باشد و هم برای کاربران گیرا و قابل استفاده باشد و  کاربر در فهم موضوع دچار سردرگمی نشود ومتن کاملا واضح باشد.

 

 

در واقع یک سایت هرچند طراحی مناسب و جذابی داشته باشد اما محتوای آن برای کاربران کارایی نداشته باشد سایت عملا ناکارآمد خواهد بود همچنین عکس مطلب یعنی محتوای جذاب و گیرا بدون طراحی مناسب نیز همین موضوع را در پی دارد. بنابراین  طراحی یک سایت با محتوای آن مکمل و پشتوانه  یکدیگر هستند و در هنگام طراحی سایت باید هردو را در الویت قرار داد.

-در طراحی سایت از مطالب روشن و واضح استفاده کنید.

در طراحی سایت این نکته رو مد نظر قرار بدهید که متن آن باید روشن و قابل فهم و به دور از هرگونه ابهامات باشد.اگر محتوای سایت برای کاربر مبهم باشد ممکن است کاربر دچار سردرگمی شود و کاربر را به سوی اشتباهات سوق دهد.

برای اینکه اطمینان حاصل کنید مطالب شما برای تمامی کاربران روشن و مفهوم است از فردی که باسایت و محصولات سایت شما آشنایی ندارد بخواهید مطالب سایت شما را بخواند و نظر خود را بگوید.

-مطالب را به صورت خلاصه بیان کنید.

 با پاراگراف های اضافی و مطالب زیاد کاربران خود را خسته و دلزده نکنید.در واقع همیشه سعی کنید خیلی زود به اصل موضوع بپرازید با این کار کاربران سایت شما می توانند به بقیه کارهای خود در سایت شما رسیدگی کنند و مطالب مهم سایت شما را زودتر بخوانند .

-از تیترها و عنوان های جذاب در طراحی سایت استفاده کنید.

برای جذب کاربر از تیترهای وسوسه انگیز و تیترهایی که نوعی شوخ طبعی در آن وجود دارد استفاده کنید بااین روش ذهن مخاطب را می توانید درگیر کنید و توجه او به موضوع را جلب کنید.

 

مطالب پیشنهادی :

 

 

-استفاده از لیست در طراحی سایت

ستفاده از لیست در محتوای سایت باعث می شود خواندن  مطالب سایت برای کاربران با سهولت انجام شود. لیست ها معمولا به صورت عدد یا نقطه و یا همراه با آیکون در کنار لیست نمایش داده می شوند.

-از لینک ها در سایت خود استفاده کنید.

استفاده از لینک گاهی اوقات به کاربر کمک می کند تا بتواند موضوع را بهتر درک کند . همچنین استفاده از لینک ها می تواند کاربر را به  صفحات دیگر هدایت کند و ازین طریق کاربر می تواند به مطالب سایت شما تسلط یابد و به هدف شما پی ببرد.

 

منبع : www.cms-iran.com



:: برچسب‌ها: طراحی سایت , سئو , تولید محتوا ,
:: بازدید از این مطلب : 177
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 7 دی 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدیه شارمین

 

اینستاگرام با داشتن بیش از 150 میلیون کاربر تواسنته جایگاه خوبی را در بین شبکه های اجتماعی کسب کند و دیگر امکان ندارد بتوان قدرت آن را نادیده گرفت. نکته ی جالب تر این است که طبق تحقیقات اخیر مشخص شده است که استفاده از اینستاگرام باعث رشد 25 درصدی کاربران می شود که این بالاتر از قدرت جذب شبکه های اجتماعی دیگر نظیر فیسبوک، توییتر و پینترست است. این برنامه از زمان شروع به کارش تا به امروز توانسته رشد 900 درصدی را داشته باشد. طبق تحقیقات برخی موسسات، 70 درصد کاربران اینستاگرام را خانم ها و 30 درصد کاربران را آقایان تشکیل می دهند. 

نکته ی قابل توجه این است که کاربران اینستاگرام از این برنامه در تلفن های هوشمند و تبلت ها استفاده می کنند. به طور کلی این نرم افزار برپایه ی جلوه های بصری است. با ظهور شبکه های اجتماعی نظیر اینستاگرام و پینترست به نظر می رسد که قدرت شبکه های اجتماعی بر پایه جلوه های بصری روز به روز افزایش می یابد.
 
بعد از توضیحات قبلی فکر نمی کنم محبوبیت و قدرت اینستاگرام بر کسی پوشیده باشد. اما مساله این است که اینستاگرام چه طور می تواند به رشد کسب و کار شما کمک کند؟
 
با ما همراه باشید تا شیوه ی صحیح استفاده از اینستاگرام برای رشد بیشتر فروشگاه اینترنتی تان را به شما آموزش دهیم.

طبق تحقیقات اخیر مشخص شده است که استفاده از اینستاگرام باعث رشد 25 درصدی کاربران می شود که این بالاتر از قدرت جذب شبکه های اجتماعی دیگر نظیر فیسبوک، توییتر و پینترست است

مسابقه و رقابتی را راه بیندازید

 
وقتی بحث استفاده از مطالب کاربرپسند مطرح می شود، قدرت برخی از کارها از بقیه بیشتر است. یک راه ویژه برای جذب کاربران بیشتر برگزاری یک مسابقه ی هیجان انگیز برای آنهاست. اگر قدرت و شهرت برندهای مشهوری نظیر نایک و یا استارباکس را دارید که هیچ، در غیر این صورت این یک راه فوق العاده برای تشویق کاربران برای به اشتراک گذاری تجربه ی خرید و مطالب و محصولات فروشگاه اینترنتی شماست.
 

از عکس های اینستاگرامی کاربران در صفحه ی محصولات تان استفاده کنید

 
این یک راه فوق العاده برای نشان دادن این است که نه تنها محصولات شما محبوب هستند بلکه از نظر اجتماعی هم بین مشتریان شما از شهرت بالایی برخوردارند. به مشتریان آینده ی خود نشان دهید که مشتریان قبلی شما چه طور از محصولات تان استفاده می کنند و محبوبیت این محصولات بین آنها تا چه حد بالاست.
 
یک مثال خوب در این زمینه وبسایت فریپیپل می باشد.
 
 
مطالب پیشنهادی :
 

 

پشت صحنه هم فعالیت کنید


 
هیچ چیز بهتر از این نیست که به کاربران این امکان را بدهید که از وقایع پشت صحنه هم خبر داشته باشند و با لایک و کامنت نظرشان را به شما منتقل کنند. این درست مثل این است که شخصی را به شام دعوت کنید، با انجام این کار یک حس ویژه را به آن شخص منتقل می کنید. در دنیای تجارت این یک حرکت هوشمند محسوب می شود و می تواند به مشتریان کمک کند تا فروشگاه اینترنتی شما را با وجود داشتن انتخاب های دیگر انتخاب کنند.
 
به عنوان مثال شرکت تردلس نه تنها دنبال کننده های اینستاگرام را در جریان کارهای روزمره ی شرکت قرار می دهد بلکه به آنها نحوه ی چاپ تصاویر روی لباس ها را نیز نشان می دهد. 


قابلیت استفاده ی محصولات را در تصاویر نمایش دهید
 
شما می توانید از عکس های واضح با پشت زمینه ی سفید در وب سایتتان استفاده کنید اما اینستاگرام به شما این امکان را می دهد که محصولات خود را به صورت واقعی به مشتریان معرفی کنید. در این صورت کاربران این امکان را دارند محصولات شما را در قالب فعالیت های روزمره شان ببینند

. به عنوان مثال نایک که فعالیت قدرتمندی را در اینستاگرام دارد، جدیدترین کفش های خود را در قالب عکس اسنتاگرام و در دنیای واقعی نمایش می دهد و به کاربران امکان لایک کردن و نظردادن روی عکس های خود را می دهد.
 
 
منبع : www.parscms.com


:: برچسب‌ها: طراحی سایت , سئو , اینستاگرام ,
:: بازدید از این مطلب : 165
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 3 دی 1399 | نظرات ()
نوشته شده توسط : مهدیه شارمین

مواردی برای داشتن صفحه درباره ما بهتر

بسیاری از مشاغلی که با آن ها روبرو شده ام با یک مشکل درخشان مشترک درگیر هستند. آن مشکل داشتن یک صفحه بسیار ضعیف و غیرقابل اطمینان "درباره ما"، می باشد. این کار به نظر من منطقی نخواهد بود، زیرا صفحهAbout یکی از مهمترین دارایی های یک برند است و برخلاف ایجاد لینک و بازاریابی رسانه های اجتماعی، نیازی به تلاش و سرمایه گذاری مداوم ندارد. صفحه درباره ما اغلب بخشی از یک سفر خرید است. این می تواند افراد را به سمت سایت شما سوق دهد و به متقاعد کردن آن ها برای برخورد با شما کمک کند. در این مواقع نامشخص، می توانید از آن استفاده کنید تا اعتماد به نفس و تجارت خود را ارتقا دهید. این صفحه یک بار ایجاد می شود ولی همان یک بار می تواند یک گام بزرگ برای پیشرفت در آینده باشد.

 


 

چرا صفحه " درباره ما " شما اینقدر مهم است؟

این صفحه، اغلب یک صفحه ورودی است. چه صاحب مشاغل و چه وبلاگ نویسی باشید، صفحه درباره شما تمایل دارد به سؤالات جستجوی محور از نام تجاری (مواردی که حاوی نام شما یا نام تجاری شما هستند) رتبه فوق العاده خوبی دهد. این بدان معنی است که مشتریان شما اغلب از طریق صفحه درباره ما شما وارد سایت شما می شوند. آیا این امر باعث می شود تا بتوانید آن ها را ترغیب كنید تا سایت شما را مرور كنند (یا درگیر شوند)؟

فراموش نکنید افرادی که نام تجاری شما را در جعبه جستجو تایپ می کنند شما را از قبل می شناسند یا در مورد محصولات شما شنیده اند. عدم پاسخگویی به نیازهای آن ها، یک فرصت از دست رفته است. ولی برای افراد جدید که وارد سایت شما می شوند این صفحه مهم می باشد و شما باید خود را به بهترین شکل به آن ها معرفی کنید. شما چند بار قبل از خرید هر چیزی، صفحه About Business را بررسی کرده اید؟ من همیشه این کار را می کنم به خصوص اگر این یک برند جدید باشد که قبلاً درباره ی آن چیزی نشنیده باشم.

یا شاید حتی در مورد خرید هم نباشد. هر وقت کسی با یک نقل قول یا درخواست مصاحبه به من نزدیک شود، من همیشه صفحه درباره آن ها را بررسی می کنم. من از برخورد با وبلاگ نویسان که خود را جدی نمی گیرند، امتناع می ورزم. به همین ترتیب، من اغلب هنگام جستجو برای یافتن یک مخاطب مطبوعاتی، برای یافتن ابزاری در مقاله خود، به صفحه درباره ما نگاه می کنم.

این یک دارایی مهم بهینه سازی موجودیت است؛ ما دقیقا نمی دانیم که گوگل چگونه تصمیم می گیرد که سایتی بتواند یک برند باشد، اما ما تئوری های خوبی آموزش داده ایم تا بتوانیم به گوگل در تصمیم گیری کمک کنیم. صفحه درباره ی ما یک دارایی بهینه سازی موجودیت عالی است.
اول، آنچه ما می دانیم: یک صفحه درباره در دستورالعمل های رتبه بندی انسانی گوگل به عنوان یکی از راه های تعیین "تخصص، اقتدار و اعتماد به نفس" یا E-A-T هر صفحه ذکر شده است.

رجیسترهای انسانی تأثیر مستقیمی بر نتایج جستجو ندارند، اما ارزیابی آن ها برای آموزش الگوریتم Google برای رتبه بندی بهتر صفحات استفاده می شود. بنابراین اگر صفحه About در دستورالعمل های خود قرار دارد، احتمالاً از آن به عنوان سیگنال رتبه بندی استفاده می کنند. دوم، گوگل از اطلاعاتی استفاده می کند که شما می خواهید در صفحه درباره ی ما خود قرار دهید تا تجارت شما را در پایگاه دانش خود قرار دهد، بنابراین مهم است که تا آنجا که می توانید جزئیات را درج کنید.
با توجه به همه ی این نکات چگونه باید یک صفحه درباره About عالی جمع کنیم؟

 

مطالب پیشنهادی :

1. قوی شروع کنید

این مرحله برای این صفحه خاص منحصر به فرد نیست، اما اهمیت آن را کم نمی کند.
با صفحه About خود به عنوان کارت ویزیت رفتار کنید: مردم باید به محض دیدن آن مایل به یادگیری بیشتر باشند. صفحه شما باید چشم نواز و به یاد ماندنی باشد و بدون نیاز به پیمایش به پایین، در نگاه اول توجه را جلب کند.

گفتن داستان نام تجاری شما یک روش عالی برای به یاد ماندنی تر و قابل اعتماد تر کردن صفحه درباره شما است. شروع صفحه شما با یک فیلم سریع و جلب توجه احتمالاً بهترین ایده است زیرا ویدئو ثابت کرده است که بازدید کنندگان را ترغیب می کند تا کمی طولانی تر در یک صفحه بمانند. می توانید با استفاده از ویرایشگرهای ویدیویی مبتنی بر وب، یک فیلم کوتاه و حرفه ای را در عرض چند دقیقه ایجاد کنید.

2. برند خود را به اشخاص دیگر پیوند دهید

بازاریابان و وبلاگ نویسان با وجود این همه مطالب ناشی از گوگل در مورد عدم پیروی از لینک های خارجی یا حتی پیوند دادن به طور کلی، تمایل دارند یک چیز مهم را فراموش کنند: یک لینک تنها راه برای خزیدن وب است. پیوند دادن به سایر «نهادها» (به عنوان مثال برند ها، سازمان ها، مکان ها و غیره) بسیار مهم است: به گوگل کمک می کند تا جای شما را در پایگاه دانش خود بشناسد.
برای مثال شما می توانید به صفحات زیر ایجاد لینک و بک لینک نمایید: 
⦁ جوایز حرفه ای شرکت شما
⦁ موارد کلیدی درباره ی شما
⦁ همایش هایی که شما در آن ها حضور داشتید
⦁ در  وبلاگ های شخصی، احساس راحتی کنید که به تحصیلات خود، شرکت های گذشته ای که برای آن ها کار کرده اید و موارد دیگر مراجعه کنید

3. CTA خود را بگنجانید

بیشتر صفحه هایی که من تاکنون با آن ها روبرو شده ام با یک مسئله مشترک: معلوم نیست کاربران پس از فرود در آنجا قرار است چه کاری انجام دهند. با توجه به نقش صفحه در سفر خرید (ممکن است مشتریان از طریق آن وارد سایت شما شوند یا از آن به عنوان یک نقطه لمسی تحقیق نهایی استفاده کنند)، کمک به آن ها برای پیشبرد کانال تبدیل شما بسیار مهم است. بسته به ماهیت تجارت خود، یک CTA را در این زمینه قرار دهید:
⦁ درخواست نسخه ی نمایشی شخصی را انجام دهید
⦁ تماس با شما
⦁ کاتالوگ خود را بررسی کنید
⦁ برای دریافت بروشور یا خبرنامه خود، ایمیل آن ها را دریافت کنید

 

 

 

نکات و روش های مفید

جدا از CTA های شما، روش های مفیدی برای آسانتر کردن صفحه درباره شما وجود دارد. این موارد عبارتند از:

Breadcrumb

هر کاری را انجام دهید، از صفحه About خود به عنوان یک صفحه فرود تجاری استفاده کنید، نه فقط یک منبع برای اطلاعات در مورد شغل خود. آن را به یک قیف تبدیل، تبدیل کنید و این شامل نظارت بر آن قیف است.

در وردپرس، می توانید هر پیوند یا دکمه را در صفحه درباره خود به عنوان رویدادی برای پیگیری با استفاده از افزونه Finteza تنظیم کنید. به این ترتیب، شما می توانید بگویید که کدام یک از این CTA ها مشتری بیشتری را وارد می کند و چه کسانی در حال تبدیل هستند. Finteza به شما امکان می دهد حواس خود را به قیف تبدیل خود بکشید و عملکرد آن را بر اساس منبع ترافیک، موقعیت مکانی کاربر و موارد دیگر آنالیز کنید.

شما کاملاً می توانید از Google Analytics برای تجزیه و تحلیل قیف تبدیل و سفرهای کاربر استفاده کنید، هنگامی که در صفحه About خود فرود آمد، اما به برخی تنظیمات نیاز دارد. برای کمک در مورد ویژگی های Google Analytics Attribution و Google Analytics Dimensions سفارشی بخوانید - هر دو منبع برای کشف بینش های بیشتر با Google Analytics، فراتر از آنچه معمولاً نظارت می کنید، مفید هستند.

Takeaways

ایجاد و بهینه سازی صفحه درباره شما یک ابتکار عمل نسبتاً کم است، به خصوص اگر آن را با سایر کارهای بازاریابی مقایسه کنید. با این وجود می تواند چندین تغییر مثبت ایجاد کند، مانند اعتماد بیشتر به برند شما و نرخ تبدیل بهتر.

شما باید با این صفحه به عنوان کارت ویزیت رفتار کنید: باید در یک لحظه احساس بسیار خوبی ایجاد کند. چیز جلب توجه و جذاب را در قسمت فوقانی - مثلاً یک معرفی سریع ویدیویی، یک برچسب یا یک عکس قرار دهید. استفاده از پیوندها، تجزیه و تحلیل معنایی و نشانه گذاری های ساختاری را در نظر بگیرید تا گوگل به شما کمک کند برند شما را با سایر موارد مرتبط کند و آن را در پایگاه دانش خود قرار دهد.

CTA ها را اضافه کنید تا بازدیدکنندگان صفحه شما را به دنبال قیف تبدیل شما سوق دهند. صفحه درباه ی ما اغلب یک مورد کم اهمیت و در عین حال بخش مهمی از سفرهای خرید مشتریان به حساب می آید، بنابراین مطمئن شوید که چگونه می خواهید آن ها را انجام دهید.

 

 

منبع : www.papgroup.ir



:: برچسب‌ها: طراحی سایت , درباره ما , سئو ,
:: بازدید از این مطلب : 174
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : دو شنبه 1 دی 1399 | نظرات ()